Sunday, December 4, 2011

Nasi Ayam Mommy Zara

Hi,

Harini berehat kat rumah, sebab tak larat nak ke mana-mana, plan nak ke rumah MIL pun tak jadi. Malam tadi tido sangat awal, sebab kepala berat, husb siap letak tampal koyok kat kepala..hehe

Bila bangun pagi, ok la sikit, dan terasa lapar..Tiba-tiba masa tengah tengok tv pagi tadi dan fikir nak makan apa harini, terfikir pulak, "kalau buat nasi ayam ni best juga.." So, I told my hubby, "awak rajin tak nak gi pasar tani?" dia tanya, "Nak beli apa?" i replied (dengan nada tak berapa confident sebenarnya), "beli barang-barang utk buat nasi ayam.." my hubby tanya balik, "betul ke awak nak masak nasi ayam?" dengan muka berseri, (samada dia gembira wifey nak masak nasi ayam atau dia sebenarnya kurang yakin saya pun tak tahu..) yelah, mana taknya, sejak kawin, ni 1st time saya nak masak nasi ayam sendiri..haha kalau kat umah ma, selalu tolong-tolong aja, bukan tukang masak sepenuhnya..

So, setelah buat list untuk hubby pegi beli kat pasar tani, atau pasaraya, saya bagi baby makan dulu, mandikan dia, bagi susu & tidokan dia..sebab senang nak masak kalau si kecil ni tido kan..Lepas tu, ke dapur siap2kan apa yang ada dulu..

Sementara tu sempat juga google resepi dan call ma..hehe..Bila husb balik, dia terus cuci ayam (bab-bab ni memang serah pada husb hehe), then rebus ayam dulu. Apakata saya bagi resepi sekali, senangkan, lain kali kalau nak buat lagi, boleh refer sini..hehe  
nasi ayam mommy..



Bahan-bahan ni adalah untuk 3-4 orang makan.

Bahan utama (bahan A):

1/2 ekor ayam (potong ikut selera, tak potong pun takpe)
2 ulas bawang putih - dicincang halus
Halia sebesar ibu jari - diketuk
Air - 6 gelas (atau secukupnya utk dibuat stok) 
1 ketul kiub ayam

Bahan untuk nasi (bahan B):

2 1/2 cawan beras
2 sudu besar butter
1/2 batang kulit kayu manis
1/2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
2 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
Halia sebesar ibu jari - diketuk
2 helai daun pandan - disimpul
Air stok ayam - secukupnya
Secubit garam

Bahan untuk perap ayam (bahan C):

1 sudu kicap pekat
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
2 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - diketuk

Bahan untuk sup (bahan D):

Lebihan stok ayam
1 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar - dikisar/dicincang
1 sudu kecil rempah sup
Sedikit garam
Sedikit minyak untuk menumis
1/2 batang saderi
Daun bawang & daun sup

Bahan untuk sos (bahan E):

4 biji cili
1 biji tomato
1 inci halia
2 biji bwang putih
3 sudu besar stok ayam
Garam & gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Untuk stok ayam : Rebus ayam bersama bahan utama (bahan A) untuk mendapatkan stok ayam. Setelah mendidih & ayam empuk, tutup api, keluarkan ayam.
2. Untuk ayam goreng : Perap ayam yang dikeluarkan tadi bersama kesemua bahan perap (bahan C). Ketepikan.
3. Untuk nasi : Basuh beras & masukkan dalam rice cooker. Ketepikan. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih bersama butter. Setelah naik bau, tumis sekali bawang putih & bawang besar. Masukkan halia & daun pandan. Masukkan sedikit stok ayam, gaul & tuang ke dalam periuk yang berisi beras tadi. Tambahkan stok ayam mengikut sukatan beras anda. Masukkan secubit garam. Masak seperti biasa.
4. Untuk sup : Tumis bawang putih & bawang besar. Setelah naik bau, masukkan sesudu rempah sup. Tambahkan stok ayam, sedikit garam, saderi. Bila dah mendidih, tutup api & tabur daun sup & daun bawang.
5. Untuk sos cili : Kesemua bahan untuk sos (bahan E) dikisar. Kemudian, masukkan dalam periuk. Masak sehingga mendidih/ sedikit pekat.

Anda juga boleh tengok resepi kat sini atau di sini. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment